‘Giris’iyorum 1: Amac ve Onem

Tezimin giris kismini yazmayi sona birakmistim, daha dogrusu sona birakmaya mecbur kaldim. Henuz tezimin sonuna gelmedim ama danismanima gonderdigim bolumlerden sonra onun bana cevap yazmasina kadar gecen sureyi giris bolumu uzerine dusunmekle/calismakla geciriyorum. Simdi, umit ediyorum ki bu yazi ve devami benim, tezimin giris bolumu uzerine daha yogun dusunmemi saglayacak. Yazarak dusunenlerdenim…

Her ne kadar ‘en kolay kisim’ gibi gorunse de giris bolumu cok onemli. Onemi, oyle saniyorum ki, (1) giris bolumunun okuyucunun (ozellikle de tez savunmasindaki komitenin) tezle ‘ilk’ karsilasmasini ve tezin tanitimini gerceklestiren bolum olmasi. How to Write a Better Thesis‘in yazarlari da oyle dusunuyorlar ki soyle demisler:

The introduction is the shortest but the most important chapter in your thesis. It can make it or break it. It has only one function: to introduce readers to the thesis.

Bu karsilasmayi ya da tanitimi bir is gorusmesi gibi dusunmeyi deneyebiliriz. Mesela bazi yerlere is basvurusunda bulunurken once cv’nizi gormek isterler. Sizin hakkinizda, tecrubeleriniz hakkinda, yetenek ve sinirlariniz hakkinda en ozet ve pratik bilgiye cv’niz vasitasiyla ulasirlar. Eger cv’nizi begenirlerse ancak o zaman sizi bir mulakata davet eder ve yuzyuze gorusmek isterler. Dolayisiyla cv’nizin etkileyici olmasi daha dogrusu sayin is veren beyin taleplerine cevap verir mahiyette olmasi oldukca onemlidir. Buradan yola cikarsak, bir tezin giris bolumunu de is basvurusunda kullanilan bir cv’ye benzetebiliriz. Giris bolumu tezin kapsamini, sinirlarini, niteliklerini…vs. gostermesi acisindan cv gibidir. Giris bolumu yeterince guclu ve tatminkar ise tezin gecer not almasinda ciddi rol oynar. Giris bolumu tatmin edici degilse, tez, komiteden yuksek ihtimalle gecmez. Diger bir deyisle “it can make it or break it”. Tatmin edici bir cv’ye sahip olmayan kisinin isi alamayacagi gibi. Tabi ki harika vir giris bolumu teze direk basari saglamaya yetmez. Harika bir cv’nin isi elde etme garantisi saglayamayacagi gibi. Nitekim isveren bey sizinle mulakattan sonra sizi gozu tutmayabilir ya da o is icin liyakat sahibi olmadiginiz dusunebilir.  (2) Belki kisisel bir yani da olabilir; giris bolumunun teze ‘adamakilli’ sekil ve yon vermesi. Giris bolumunu butunuyle eksiksiz diger tum bolumlerden once yazmak cok kolay degil bence. Ama yine de taslak halinde de olsa bir giris bolumuyle baslamak cok iyi bir fikir. Cunku giris bolumu elinize bir nevi yol haritasi saglamakta. Zihni hem konunun dagilmasindan alikoymakta hem de calismayi sanki somutlastirmakta. Benim icin bu gorevi bir olcude ‘niyet mektubum (research proposal)’ ustlendi. Simdi gercek giris kismi uzerine kafa yordukca tezin sinirlari kafamda daha cok netlesmekte. Ben, giris kisminin bu iki onemli yonunu dusunebiliyorum simdilik. Bu bolumun ne kadar onemli oldugunu kavrarsam o kadar dikkatli yazacagimi umuyorum. Bu bolumu yazmaya devam ettikce de burada  bu bolumun nitelikleri hakkinda edindigim bilgileri paylasmayi planliyorum.

Kalin saglicakla…

“‘Giris’iyorum 1: Amac ve Onem” için 3 yorum

  1. Geri bildirim: sevcan ozturk

sizce?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.